Att paddla med en uppblåsbar SUP fungerar riktigt bra numera, men det var inte alltid så. Hårda SUP brädor var länge helt överlägsna, och även om de passar bättre i vissa discipliner så gör de flesta ett bra val med uppblåsbart, men då måste man välja den senaste tekniken. Här förklarar vi konstruktionen, och vilka brädor vi väljer.

Drop stitch?!

För att tillverka uppblåsbara brädor som blir platta så använder man ett material som kallas drop stitch. Det håller ihop två lufttäta sidor på rätt avstånd från varandra, utan den skulle SUP:en bli en ballong. Drop-stitch är tusentals trådar som går från över till undersida. Titta gärna noggrant på en uppblåsbar SUP så ser du massor med små-små gropar på över och undersidan, varje grop blir till där trådarna fäster i däcket och håller ihop över & undersida. Dessa trådar fäster i en väv som är ingjuten i plasten. väven armerar plasten så att den inte spricker, och dess egenskaper påverkar brädan mycket.

STX Fusion FLX Drop Stitch. 50% styvare konstruktion, halva vikten!

Traditionell armering är virkad

traditionell-väv i uppblåsbar supArmeringen som håller ihop båda sidorna på brädan påverkar också flex och vikt. Den vanligaste typen är virkad vilket görs med en eller två trådar som går igenom hela väven. Det blir billigare att tillverka, men får samtidigt lite stretch då tråden träs i öglor och gjuts in i mjuk plast. Flexibilitet är något man gärna undviker i SUP brädor, så för att motverka detta i längsledd på brädan så läggs flera lager med plast på utsidan. Det minskar svikten, men adderar mycket vikt på brädan.

Bästa armeringen vävs i vävstol

Vårt varumärke STX gör några utav de lättaste och styvaste Stand upp paddle brädorna på marknaden. De använder en mer avancerad typ utav armering och produktionsteknik som sparar extra lager med plast vilket gör brädan mycket lättare. SUPen blir också både styvare, och starkare. Dropstitch vävd armering för SUPSTX kallar tekniken för Fusion FLX. Skillnaden är att armeringen i plasten är vävd i en vävstol med enkilda trådar i varje riktning. Tråden i väft och väv går igenom hela brädans längd eller bredd, utan att byta riktning. Sedan träs drop-stitchen rakt igenom armeringen. De raka fibrerna gör duken och därmed brädan väldigt stum och de slipper flera lager utav material för att få brädan tillräckligt styv.

Rails, sidorna på SUP:en

På sidorna utav brädorna finns ingen Dropstitch, därmed blir alltid brädornas sidor rundade. Det är också delen på brädan som får stå emot slitage från stenar och kajer. STX lägger därför dubbla lager. Det är också sidorna som tätar hela brädan, så själva sammanfogningen görs om lott och du behöver aldrig oroa dig för läckage.

Dubbla lager, utan tejp ska det vara..

Pumpa brädan hårt, det ska den hålla för.

För att en SUP skall bli tillräckligt hård så måste du passera 15PSI i tryck. Då blir de tillräckligt hårda för att vara bra att paddla på. Under det trycket så är de hemska och bör anses som badleksaker snarare än SUP brädor. Vi brukar pumpa till 17-18PSI, då är det svårt att känna skillnad från en hård bräda under fötterna. Efter 17PSI är det väldigt tungt att pumpa en SUP och skillnaden blir inte särskilt stor.

Alla våra brädor är tillverkade för att pumpas till 20PSI. Det ställer stora krav på den tekniska lösningen vid sammanfogningen och på hantverket när de tillverkas och ger dig större möjligheter att få bra paddling, kanske när ni är fler på brädan eller när du paddlar SUP längre sträckor med paddling.

Vikt och packvolym

Vikten när brädan väl ligger i vattnet har inte särskilt stor betydelse när du paddlar. Men du ska till och från vattnet, och du ska få med den i bil, buss eller tåg. En mer avancerad konstruktion sänker både vikt och packstorlek. Båda är viktiga både när du har väskan på ryggen, och när du bär den. Näst tekniken för armeringen är vikten superviktig. Vi anger vikt både på bara brädan och hela väskan med pump på produktsidorna.

Stand up paddleboard shape

Brädan kan formas på många sätt för att göra SUP:en bra för olika former utav paddling. Vi har valt att gruppera dem till vart de passar så att du lätt kan hitta en stand upp paddleboard som passar dig. På varje bräda kan du läsa mer om egenskaperna. Men det kan vara bra att ta med sig denna lilla guide för att snabbt identifiera en bräda som passar dig

  • Långa och smala brädor, 11 fot och upp = Bättre för långturer
  • ca 9-11 fot, rundare form = Bra tränings och allroundbrädor
  • kortare brädor = För lätta paddlare, inte bra för paddling i plattvatten
  • 1 fena = Bra för långturer
  • 3 fenor = Allroundbrädor, inte bra för långturer

Detaljer detaljer

När du väljer bräda och har tänkt igenom ovan fyra områden så är det detaljerna kvar. De kan innefatta allt från vilket greppmaterial som finns på brädans ovansida till konstruktion på fenor eller tillbehör som att fästa paddel och packning. Ja listan kan nog göras väldigt lång men innan du faller för den långa listan tänk igenom vad som verkligen behövs. Packmöjlighet för väska är bra, men behöver du också en flärp för att fästa en paddel? Vad är flärpen värd? 🙂