Det finns flera sätt att börja med snowkite, och det är lätt värt det. Här finns några förslag på några utav dem, och några tips för att få det att fungera på bästa sätt.

Det är lättare att börja snowkita än det ser ut. Det är fantastiskt roligt och i vårt vintriga land blir isar, fält och fjälltoppar lätt-tillgängliga lekplatser.

Alla kan lära sig, även barn och ungdom. Och det är en säker sport numera; dagens utrustning är lätt att förutse och säkerhetssystemen är välutvecklade.
Såklart bör man ha viss känsla för säkerheten. Det är viktigt att veta i vilka vindar man ger sig ut och vart det passar till exempel. Därför rekommenderar vi att man tar en grundkurs även om det går att lära sig själv också.

Snowkite i Sverige. På fjäll och på isar.
Snowkite på Storhognas slätter i Vemdalen

Det är smart att gå en kurs

Vi rekommenderar att man tar några lektioner för att börja. Du lär dig snabbt och säkert och du har fortare roligt när du gör rätt från början. Vi erbjuder ett säkert sätt att lära sig med möjlighet att planera egen kitekurs, samt weekendresor till Vemdalen. Alla kurser hålls i lektioner och som vi flyttar om vädret inte tillåter säker eller bra kurs. All kite-utrustning tillhandahålls!

Vi erbjuder trygga kitekurser för snowkite i Stockholm och Vemdalen. Läs gärna om vår skola. Eller boka din plats direkt:

Roligt om ni är fler

Det är en bra idé att lära sig tillsammans. Inte så mycket för kursen, även om det är kul att mäta sig med någon annan och ha någon att smälta kursen tillsammans med. Men efteråt är det skönt att ha någon att fortsätta med, som också är lagom nybörjar-nervös. Ni kan utvecklas i sporten tillsammans och snart hittar ni in hos alla som redan håller på 🙂

Om du behöver lite hjälp att övertala någon så testa med denna film från några utav våra äventyr:

Att köpa utrustning

Förutom din alpina utrustning (gärna skidor när du börjar) så behöver du investera i kiteprylarna. En komplett utrustning för att lära sig snökite med kostar ca 9000kr om du köper den ny. Du kan också snegla på mer avancerad utrustning men då följer priset med. Du behöver i alla fall fyra delar som normalt säljs separat.

 • En kite: Välj en storlek som passar för din vanligaste vind och din vikt
 • En bom som du styr draken med
 • En bekväm sele, gärna med snabblås så den går att få av fort
 • En leash, säkerhetslina som du kopplar mellan bom och sele.

Här finns några förslag på bra utrustning för att börja med. Vi slår gärna ett slag för Pure som är ett utmärkt startpaket och inkluderar bom och linor till kanonpris. Självklart så går det bra att ringa till oss om du behöver vägledning.

Det går att lära sig snowkite utan hjälp

Men vi tycker inte det är bästa lösningen... Vi rekommenderar att alla börjar med en kurs; denna sport har en del risker, och utan träning kommer du inte instinktivt att ta rätt beslut när något händer. En bra skola koncentrerar sig på säkerhetsfärdigheter redan från början så bara en kort lektion hjälper otroligt när du börjar!

Är du riktigt envis och ska lära dig själv ändå? Nedan tips fungerar riktigt bra för dig som bestämt dig för att komma igång själv. Förhoppningsvis hjälper de dig att komma igång relativt säkert:

Börja med rätt prylar! Dagens foil-kiter turåkning eller nybörjardraken ovan är otroligt förlåtande och lätta att förutsäga. Glöm inte hjälm och nödvändig säkerhetsutrustning för is eller fjäll beroende på vart du kör!

Förbered dig och börja med rätt övningar

Här finns några tips på hur du lär dig utan hjälp på säkrast möjliga sätt.

Börja med att se några bra filmer på Youtube: Allt blir lättare med förberedelser och du lär dig snabbare att monterat sakerna på rätt sätt. De ger också en inblick i vad du försöker lära dig. Det är bara fyra filmer. De tar dig en bit på vägen på bara 15 minuter ungefär.

Förberedelser

Starta & landa

Börja åka

Avsluta & packa ihop


Några extra tips om du börjar själv

När du börjar öva själv så får du gärna ta med dig detta för att minska risken att du gör dig illa eller blir rädd. Det är bra tips även för dig som gått en kurs och ska fortsätta utan din instruktörs övervakning.

Kom igång med snowkite

 1. Vänta in rätt väder

  Gå ut första gången när det knappt blåser, och våga dig ut i mer och mer vind allt eftersom du lär dig din drake och hur allt fungerar.

 2. Första övningen

  Testa säkerhetssystemet, lös ut det, red ut draken, starta igen, och repetera övningen några gånger.

 3. Öva på kitekontroll

  Träna på att flyga kiten kontrollerat. Bli kung på att alltid få tillbaka kiten till kl12 (rakt ovanför dig) efter varje övning. Det skall sitta i ryggraden att styra upp draken i alla lägen där du behöver lugn.

Öva på att hålla koll på vädret

Oavsett som du planerar att snökita på fjället, eller bara isar och åkrar nära dig så kommer du behöva hålla koll på vädret. Det är lika bra att du börjar öva på en gång. I fjällen och på isar så är det viktigt också för din säkerhet. Ändringar i väder kan göra dig riktigt utsatt på fjället, och de påverkar även isens styrka. Innan du har koll så är det bra att hålla sig till känt område, då är det inte hela världen om du överraskas.

Här finns några väderlänkar som är en bra början

Windy. Mycket bra omvärldskartor där du tydligt ser vädersystemen röra sig över tid. Hjälper inte lokalt på vintern, men du kan snart lära dig gissa hur det utvecklas nära dig

SMHI fjällväder. Bra lokala prognoser ett dygn framåt. Håll extra koll på skillnaden mellan byvind och normalvind. Ju större gap ju större är risken för riktigt mycket vind. Tänk på att vind kyler av dig ordentligt, ju högre vind ju kallare är det.

Rapporter om isar är väldigt lokala. Vi brukar kolla de plogade banorna men det finns ofta lokala israpporter på andra områden också, googla brukar fungera bra också.

Skridskonätet uppdaterar plogade banor under säsong i nästan hela Sverige. Snygg karta som hjälper dig hitta en is nära och hur tjock den är. Mellan banorna ligger snön 🙂

Runn är perfekt för snowkite nära Borlänge och Falun, Runn-is rapporterar under säsong.