Egentligen borde det inte kunna hända. Men förr eller senare så sitter det en knut på en utav kitelinorna! De är otroligt hårt dragna och känns omöjliga att få upp. Men det går, så här kommer våra tips.

Farligt att låta dem vara kvar

Det är viktigt att fixa dem. Där knuten är blir linan som svagast. Tester har visat att hälften utav styrkan i linorna försvinner och du riskerar att den går av. Undantaget risken med det så kostar det att behöva byta linorna 🙂

Så här gör vi

Tvätta linan så att den inte är dränkt i torkad salt och låt den gärna torka. Lägg knuten på något platt och slå försiktigt på linan på alla sidor med något hårt. Det tar några minuter men du kommer märka att knuten mjuknar lite.

Vi använder oftast vår skruvmejsels baksida, men det fungerar med ett saltkar, en rundad sten eller vad som helst som har lagom tyngd. Kraften vi använder är knappt mer än vikten på vad vi använder, det är snarare antalet gånger som räknas över kraften

Tänk på detta när du är klar.

En lina som suttit med knut ett tag kan ha brutna fibrer. Så när du är klar så kontrollerar du att linan ser fin ut där knuten satt. Om det sticker ut massa luddiga fibrer just där så är linan tyvärr förbrukad och måste bytas! Vi säljer dem i kitt som matchas för exakt längd. Se gärna nedan.