Stockholm har oväntat bra förutsättningar för kitesurf, både under kitekursen och när du kör själv. Vår strand där vår kiteskola håller till är riktigt bra! Vi har gott om plats eftersom vi är enda enda skolan som kan utbilda enligt IKO:s standard här.

Här krävs lite tanke när man fortsätter

Det är dock lite knepigare är att hitta riktigt fina stränder när man fortsätter efter sin kitekurs här i Stockholm. När man står första gången själv, på sin egen Kitesurfing-premiär, utan instruktör så vill man gärna hamna på rätt ställe. De bästa alternativen finns listade här. Tänk också på att stadens stränder som är tillgängliga med bil kräver visst tålamod på helger, då är det många som vill in och ut från stranden samtidigt. Om du kan bekanta dig med stranden på en vardag innan så är det en bra idé.

Men låt dig inte avskräckas. Det fantastiska kitedagar här i stan och vinden är bra för träning och utveckling på vår och höst. När du väl är ute på vattnet så har vi hela fjärdar att trivas på.

Boka kitekurs när du vill börja kitesurfa

Har du inte redan gått en kitekurs? Då är det dags att boka! Om det blir som för oss så kommer det förändra dit liv till det bättre! Vår egen kiteskola hjälper dig komma igång smidigt och lätt. Läs gärna mer om vår kitekurs i Stockholm här. Du kan också läsa vår guide för hur man börjar kitesurfa.

Stockholms kitespots för nybörjare

Dalarö, Schweitzerbadet och Askfatshamnen

Vindriktning: S-VSV, bäst på SV

Kitesurfing strand vid Dalarö
Dalarö kitestrand, kitespot nära Stockholm för S-VSV vind

Mellan Dalarö och fastlandet finns en vik med sandbotten och en större fjärd som ger hyffsat ren vind. Viken ligger ca 30 minuter med bil söder om Stockholm. Stranden delas i två delar.
Den västra heter Schweitzerbadet och passar dig som är absolut nybörjare för din träning. Det blir dock fort fullt här och det är absolut förbjudet att kita här när det finns badgäster!
Den östra stranden heter Askfatshamnen och du kan använda den från piren fram till sista viken innan kanalen mot Dalarö. I sista viken är det förbjudet att kita och att gå iland. Om du tränar här så är det viktigt att du använder hela stranden, att du rör dig längst den innan du går tillbaka. Då öppnar du för andra som kitar också.

Gålö, Skälåker

Vindriktning: N-O, bäst på NO

Kitestrand i Stockholm för NO vind, Gålö
Gålö kitestrand, kitespot nära Stockholm för Nord till Ostlig vind

På väg mot Dalarö ligger Gålö. Det tar ca 30 minuter med bil att åka hit. Detta är utan tvekan den finaste stranden för kite i Stockholm. Stranden delas i två delar.
Norra delen utav stranden (ovan träddungen) är vår kitestrand. Här är vi välkomna att kitesurfa hela året och man kommer fort ut på fjärden. Det är långgrunt nog, men lite lerigt om du måste gå mycket.
Södra delen utav stranden får användas under tidig och sen sommar, när det inte finns några badgäster. Övrig tid får här inte kitesurfas alls. Du som hamnar i viken utav misstag behöver hålla undan för badare och göra en self-resque innan du går iland..

Torö, Örudden

Vindriktning: S-V bäst på SV

Kitesurfing i Stockholm på Syd till Sydväst. Torö
Torö kitestrand - Örudden, kitespot nära Nynäshamn för Sydliga till Västliga vindar

Längst söder ut i Stockholms skärgård ligger Torö. Det går att åka bil hela vägen och spoten är en udde där vi kan kita både upvind och nedanför. Detta är inte en nybörjarspot, men en mycket bra strand när du är trygg med utrustningen. Du parkerar på parkeringsplatsen och följer den preparerade stigen ut på udden (klättra inte över några staket)
Utåt i vind ligger ingenting innan man landar i Estland/Letland, eller Gotland om man vill. Så vinden är ren och fin, men det är gropig sjö på fjärden och ganska snabba vågor precis invid stranden (som också är ett populärt vågsurftillhåll ca 300m runt udden). För att kitesurfa här måste du kryssa en bit, men fördelen är att du lätt kommer tillbaka.
Rakt utanför udden, och nedanför blir det lugnare vatten och vissa delar är helt platta. Men händer något så kan du anse detta som en offshore spot och du behöver kunna kryssa tillbaka. Mellan SV och V så kan du driva längst halva Torö och gå iland på andra sidan Kärringviken (se nedan för info). Du som är ny här bör därför vänta med att testa spoten tills vinden kommit över SV.

Torö, Kärringviken

Vindriktning: V-N bäst på NV

Nordväst till Nordliga kitesurfing vindar på Torö
Torö kitestrand - Kärringviken, kitespot nära Nynäshamn för NV till Nordliga vindar

Kärringviken ligger också på Torö i Södra skärgården. Detta är en riktigt bra spot för egen träning och för kiteskolan. Här finns got om plats på land, men är du ny så rekommenderas att du launchar och landar en bit ut i vattnet då trädlinjen står riktigt nära. Du kan parkera vid en parkeringsficka precis innanför stranden, den är markerad men där finns endast plats för ca 5 bilar. Om du tvingas parkera vid sidan om vägen så säkerställ att du inte står i naturen, och att du är helt ur vägen för andra.
Botten i viken är sten, lera & sand. När du övar här är skor nästan ett måste. Sprid gärna ut er i sidled medan ni tränar så att andra får chansen att komma förbi och så att kiteskolorna i området får bra med plats. Skolor bör som andra spots använda 15m linor under första tiden för att ta så lite plats som möjligt (också bättre för eleverna).