Om du är ny i sporten, eller kanske ny för kite på snö, så är det mycket nytt att ta ställning till när du köper kiteutrustningen.
Vi hjälper dig gärna välja rätt drake, ny som begagnad. Bäst hjälper vi dig på plats i vår surfbutik i Stockholm, men du kan också ringa oss.

Om du inte kan komma in vår surfshop så har vi samlat värdefull kiteinformation här. Vi arbetar med Ozone kites som har marknadens största utbud för snökiter och håller en helt fantastiskt hög kvalité. Denna guide är ett försök att tydliggöra vad dessa drakar är bra på och vad du bör fundera över inför ett köp.

Dedikerad utrustning för snowkite?

Eftersom vi fokuserar på snowkite här så berättar vi mest om dedikerade drakar för att åka på snö. Men det fungerar också att använda vanliga drakar för kitesurfing även på snö. Skillnaden när du väljer utrustning för snökajting är främst att den är mindre och lättare att bära på. De flyger i mindre vind, och du slipper ta med dig en pump och massa kringutrustning. Foilkiter för snö riskerar inte heller att en gummiblåsa kan gå sönder mot skare eller en gren.

Snowkite för nybörjare?

Snowkite för nybörjare - lätt att lära sig

Men vad innebär egentligen snökajting? Och varför finns det speciell utrustning för detta? Skillnaden mot vatten är ganska många. Det blir till viss del lättare, speciellt om du är nybörjare. Du behöver inte ha tekniken för att få tillräckligt med fart för att komma upp ifrån vattnet och kan lära dig mycket utav tekniken genom att helt enkelt använda prylarna. På snö och is kan du ju oftast stå på skidorna utan problem och du slipper hela balansakten i början. Eftersom snö, skare och is dessutom har mindre friktion jämfört med vatten och att kalla vindar innehåller högre energi i sig jämfört med varm behöver du en klart mindre drake för att ta dig framåt. Själva åkningen är också annorlunda eftersom det plötsligt blir tredimensionellt på snön, du åker upp på kullar och ned i raviner eller in bland fjällbjörkar. Vinden kommer därför påverkas mer av naturens konturer och du kan också skapa mer fart genom att åka utför en brant.

Det underlättar mycket att gå en snowkitekurs, även om du redan kitat på vatten. Du lär dig massor med nyttig information som gör det roligare på berget. Läs gärna om våra kitekurser.

Trygg snowkiting

Precis som på vatten så är tankar för säkerheten central i sporten, oväder kan komma fort och snön tillsammans med kraftig vind kan göra att du inte längre kan se konturer. Du kan dessutom fort ta dig väldigt mycket längre sträckor än du gör på vatten, tänk på att inte åka längre än din utrustning tillåter dig att ta dig tillbaka utan vind. 

Särskilt system för smidig landning och paus

Här är också en utav fördelarna med Ozones säkerhetssystem för snowkites. Det centrala re-ride systemet gör att man smidigt packar ner draken, oavsett väder vilket gör det lättare och tryggare att avsluta om man överraskas. Eller bara behöver en paus en lite stund, de kan nämligen också användas som en smidig parkering utav draken på snön en liten stund.

Att välja kite för fjäll, fält och isar med snö.

För att göra det lätt att välja utrustning så har vi separerat utrustningen i några vanliga nyttjandeområden. Försök hitta vad du vill uppnå i nedan ämnen, vi listar bra kiteval separat för dem.

Snowkite för nybörjare

Har du aldrig kajtat tidigare och vill lära dig på snö? Då passar en snäll och intuitiv drake som du alltid känner att du kan kontrollera. Men du kan också välja en trevlig turdrake, då får du med re-ridesystemet och mer prestanda. Läs om den bit ner.

Ozone Pure: Är en kapabel drake till en ytterst överkomligt pris. Dessutom inkluderas även bommen i priset. Den är med andra ord ett komplett paket! Med fokus på nybörjaren så är bommen är försedd med 12m linor, med förlängningslinor på 5m. Detta innebär att du kan väja på att använda 12m eller 18m. Med 12m kan du använda samma drake i starka vindar utan att du utmanar ödet och det är ett perfekt sätt att lära sig själv.

OBS: om du tänkt börja utan hjälp, läs gärna vår guide för att börja Snowkita först

Turåkning & toppturer med Snowkite

Med turåkning transporterar dig någonstans. Kanske till en fjällstuga eller en höjd lite längre bort. Turåkning ställer inte bara krav på din drake utan också på din övriga utrustning eftersom du tar dig långt. Vi tipsar gärna om randoneskidor, stighudar och delbara stavar. Det är bra utrustning om vinden plötsligt skulle försvinna, med snowboard & boots eller vanlig alpin utrustning skulle detta scenario bli en mycket tuffare upplevelse…
Topptur med kite tar dig till toppen av ett fjäll för att sedan åka ned igen, med eller utan draken i luften. Neråt blir det skidor eller snowboard som är det primära, och uppför blir en transport som går många gånger fortare än att gå.

Drakar som passar för toppturer och turåkning skall vara enkla att hantera, säkra att kunna landa även i hård vind (ofta blåser det mycket mer på en fjälltopp än i dalen) samt gärna vara extra lätta och liten packvolym om det skulle sluta blåsa och du tvingas skida hemåt. 

Ozone Explore V1 är vår favorit för turåkning och toppturer. Ozone har gjort sitt yttersta för att få till en drake som passar denna åkstil. Detta har resulterat i marknadens lättaste turdrake och som dessutom har extremt lite packvolym. Draken har ett stort vindspann och effektiv depower. Med Ozones Re-ridesystem är den utrustad ultimat för att hanteras säkert även i hårda vindar. Dessutom tillåter ozones smarta system med femtelina att du kan dra bara en del av linan då viker drakenihop sig litegrand och dalar mjukt och snällt till marken utan att trassla – redo för återstart.

Snökite freeride = bara roligt åkning

Freeride på snö är samma sak som på vatten. Man åker omkring och hoppar och leker med det naturen bjuder. Här är det viktigare med prestanda i draken så att man kan ta rejält med höjd på kryssen, nyttja hela vindfönstret med kiten, eller kunna hoppa högt.

Ozone Subzero V1: En open cell, twin-skin, och effektiv snödrake som bjuder på massiva hopp och stor prestanda. En fantastisk kite som bjuder in till lek. Den har också Ozones re-ride system för att smidigt kunna packa upp och ner den helt själv, och för att säkerhet med omedelbart dödad kraft.

Ozone Hyperlink V2: är en intressant drake, det är en kompetent snödrake som också går att använda på vatten. Använder du den på vatten har du stängda celler och använder du den på snö kan du välja att ha öppna celler och även montera Ozones Re-ridesystem. Ändringen gör du på ca en kvart om du vet vad du gör och det finns fina instruktioner i manualen. Väl i luften är hyperlinken en foildrake som bjuder på spektakulära hopp och sköna kiteloops som drar hela vägen runt. Det är en favorit också bland hydrofoilare och andra kitesurfare som vill ha en kraftig och lekfull foilkite.

Ozone Alpha V1: En uppblåsbar tub så du måste ha med dig en pump, men vi tycker att Alphan är så bra för snowkite att den förtjänar en plats bland de dedikerade foil snödrakarna också. Dels för att den bara har en centerstrut som gör den lätt och gör den mindre när den packas ner. Dessutom flyger den riktigt fint även i väldigt lite vind och beter sig väldigt snällt mot åkaren, den är intuitiv och bjuder på lättsam och bekväm åkning!

Du hittar alla snowkiter i denna guide nedan! Glöm inte köpa till sele och bom.