Det finns flera sätt att börja kitesurfa, nästan så det är svårt att komma igång. Därför har vi samlat några råd till dig som vill lära dig kitesurfing.

Genvägar, hitta rätt direkt

Är kitesurfing för dig?

Om du är osäker så kanske detta hjälper: Tänk dig att susa fram med vattnet sprutandes ifrån brädan, du kantar till och styr bestämt din drake uppåt och sekunden senare är du flera meter upp i luften. Eller så surfar du runt med en vågbräda och fångar våg efter våg utan att behöva paddla med händerna. Eller så glider du ljudlöst fram på en hydrofoil 50 cm ovanför vattenytan i 25 knop. Eller i 7 knop.. Eller…
Ja, möjligheterna är många och Sverige med 2400 km lång kustremsa är ett perfekt land för kitesurfing ! Med denna sport blir vattnet din lekplats och vinden din lekkamrat.

Det finns inget riktigt tak för oss kitare. Du börjar med att utvecklas fort, många beskriver det som i trappsteg där en sak efter annan "lossnar". Men när du kört ett tag så finns det många utvecklingsmöjligheter och även flera olika discipliner att lära sig.

Kitesurfing är också fantastisk gemenskap
Skön gemenskap: Ytterligare ett plus med sporten är den fina gemenskapen som kommer med den. När du börjar så kommer du träffa andra fantastiska kitesurfare som gärna hänger med dig på din närmaste strand, eller som du möter på en resa eller aktivitet.

Alla kan lära sig kitesurfa

När du lär dig kitesurfing inser du att detta är en folksport. Alla kan lära sig, även barn, ungdom & pensionärer. Du väljer själv hur hårt du kör, du kan komma hem med träningsvärk och en utpumpad kropp eller med ny energi som efter ett yoga pass. Och det är en säker sport numera; dagens utrustning är lätt att förutse och säkerhetssystemen är välutvecklade.

Men säkerheten först! Även om det är få olyckor i vår sport numera så är det viktigt att ta rätt beslut. Det är viktigt att veta i vilka vindar man ger sig ut och vilken utrustning som är lämplig eller vart det passar till exempel. Därför rekommenderar vi alla att minst ta en grundkurs på en riktigt bra kiteskola, det har du igen när du fortsätter din utveckling själv.

Var smart - gå en kitesurfing-kurs!

Vi rekommenderar att man tar några lektioner i början. Med rätt vägledning lär du dig snabbt och säkert. Då gör du rätt från början, slipper bli rädd och på köpet får du fortare roligt.

En genväg är att gå en utav våra en teorikurs innan du börjar. Vi erbjuder denna helt gratis. Läs mer om vår teorikurs i Lomma, Skåne eller teorikurs Stockholm .

Surfbussens egna kitekurser

I vår kiteskola erbjuder ett säkert sätt att lära sig och ger möjlighet att planera din egen kitekurs. Du kan lära dig på många orter i Sverige eller på någon av våra destinationer i varma länder. Vi ger valfrihet rörande vart du vill börja, fortsätta & avsluta kurserna för att passa din planering, eller efter vinden om redan nu kan leva lite surfigare liv.

Alla kurser hålls i lektioner som vi flyttar om vädret inte tillåter en säker eller bra kurs. All kite-utrustning tillhandahålls! 

Här finns våra bokningssidor för kitesurfing i Sverige:

Läs gärna om hur vi konstruerat våra kitekurser i vår kiteskola. Vi har utvecklat vårt sätt att utbilda sedan 2005!

Att köpa kitesurfutrustning

Förutom dina badbyxor och en våtdräkt så behöver du investera i kiteutrustning. En komplett utrustning för kitesurfing kostar från ca 16 000 kr om du köper den ny. Då har du fått perfekt utrustning för första åren och den fungerar för många typer utav kitesurfing. Men du kan också snegla på mer avancerad utrustning, med lite mer spets åt något håll. Kanske anpassad specifikt för lättvind, resor, höga hopp m.m. Men då följer priset med. Du behöver få tag i minst dessa sex delar som normalt säljs separat. 

 • Kite: välj en storlek som passar för din vanligaste vind och din vikt
 • Bom som du styr draken med
 • Sele: gärna med snabblås så den går att få av fort
 • Leash: säkerhetslina som du kopplar mellan bom och sele.
 • Bräda: välj en storlek som passar din åkstil och vikt
 • Säkerhetsutrustning, hjälm och impactväst.

Det är lite utav en djungel när du väljer utrustning, så det kan vara värt att kontakta oss för att få lite råd baserat på dina drömmar och vart du kommer kitesurfa. Vi hjälper dig gärna, det är bara att ringa.

Bra kiteutrustning när du börjar

För att ge dig en uppfattning så har vi satt ihop några paket med bra utrustning att börja med. Vi slår gärna ett slag för nybörjarkiten Ozone Catalyst V2, som är en utmärkt snäll drake för nybörjaren men som inte hindrar höjdtagning och är snäll även när du lär dig hoppa. Vi har också några fina och slitstarka kitebrädor som tål nybörjarens ibland hårdhänta behandling, men som också har en skön flex för knäna och bjuder på fina svängar.

 1. Startpaket Kitesurfing nybörjare - Kite, bom, pump, leash & bräda Startpaket Kitesurfing nybörjare - Kite, bom, pump, leash & bräda

  Från 14 842,80 kr tidigare 17 992,00 kr

 2. Kitepaket för nybörjare som ställer högre krav. Advanced-paket Kitesurfing - Kite, bom, pump, leash & bräda

  Från 24 718,00 kr tidigare 29 080,00 kr

Det går att lära sig kitesurf utan hjälp

Men vi tycker inte det är bästa lösningen... Vi rekommenderar att alla börjar med en kurs; denna sport har en del risker, och utan träning kommer du inte instinktivt att ta rätt beslut när något händer. En bra skola koncentrerar sig på säkerhetsfärdigheter redan från början. När du tagit din första lektion kan du med hjälp utav din instruktör känna efter när det är rätt tid att fortsätta ensam.

Är du riktigt envis och ska lära dig själv ändå?  Om du ändå bestämt dig för att komma igång själv så använd gärna tipsen nedan så hoppas vi att de hjälper dig dig att komma igång relativt säkert. Och börja med en mycket liten kite i väldigt lite vind.

Kör med moderna prylar! Dagens drakar, t.ex de ovan, är otroligt förlåtande, lätta att förutsäga och har effektiva säkerhetssystem för att snabbt döda kraften i draken. Glöm inte hjälm och impact väst som skyddar och hjälper dig dessutom att flyta.

Förbered dig inför din kiteutbildning

Om du vill komma förberedd när du kommer till stranden så finns det vissa övningar du kan göra själv. Men börja gärna med att ta de utav lite utav all bra information som finns på Youtube.

Välj strand för kitesurfing efter din nivå

De första gångerna du skall ut och öva så behöver du vara extra noggrann när du väljer vart du ska. Vinden skall ligga på rätt och lagom hårt för den nivå du är på. Stranden skall vara tillräckligt stor för att starta och landa på ett säkert sätt, och det bör inte finnas saker man kan springa in i eller på annat sätt slå sig på.

Bäst är om det är ca midjedjupt där du övar, och att du kan göra det minst tre linlängder från land.. Här finns förslag på stränder kring hela Sverige som fungerar för att börja träna själv.

Kitestränder i Stockholm
Kitestränder på Gotland
Kitestränder på Öland

Kitestränder i Blekinge
Kitestränder Skanör till Malmö
Kitestränder kring Malmö & Lomma

Kitestränder Båstad/Halmstad
Kitestränder kring Göteborg

Här finns information om hur du monterar utrustningen, och en bra inblick i vad du försöker lära dig:

Rigga din kite

Lär dig säkerhetssystemet

Kitesurfarens vindfönster

Starta & Landa

Övningar med träningskite

Innan du kan flyga riktiga drakar på ett säkert sätt så MÅSTE du börja med en mindre drake, en träningskite. Det är en liten drake som inte kan dra eller kasta dig i den vinden du flyger. Bäst är att öva med en träningskite framtagen för kitesurfing. En bra drake med riktiga dynemalinor, och fina flygegenskaper kostar kring 2000kr och värd varenda krona om du vill öva ensam. Men du kan också köpa leksaker som fungerar relativt bra ändå för kring 1000kr.

Om du vill få ett tips på en bra träningskite så är Ozones träningskite GO mycket bra.

Tid som behövs: 3 dagar.

Övningar när du börjar med kitesurfing

 1. Vänta in rätt väder

  Gå ut första gången när det inte blåser allt för mycket, håll dig under 6ms när du börjar. Våga dig därefter ut i mer och mer vind allt eftersom du lär dig din drake och hur allt fungerar. Du gör om proceduren när du går upp i storlek. Vanliga kiter flyger bra från ca 6ms vilket är en bra vind att testa dem första gången.

 2. Välj en säker plats

  På land behöver du massor med plats ovan dig i vinden för att vinden ska vara ren. Och en plats fri från folk och saker att trassla in träningskiten i.

 3. Börja med träningsdrake

  Träna dig på att flyga övningsdraken kontrollerat och flyga mer och mer aggressivt efterhand. Lägg mycket tid med din träningsdrake, det har du igen när du sedan tar en större drake, eller tar lektioner i en kiteskola.

 4. Första övningen med kitesurf-kite

  Testa säkerhetssystemet, lös ut det, red ut draken, starta igen, och repetera övningen några gånger. Du övar i lite vind och använder en för vinden liten kite.

 5. Parkera med draken i kl 12

  Bli kung på att alltid få tillbaka kiten till kl 12 (rakt ovanför dig, även kallat zenit) och på att hålla den där kontrollerat.

 6. Välj rätt strand när du börjar i vatten

  Sök en plats där det gärna är midjedjupt, utan stenar, träd, människor eller andra hinder nedvind om dig. Du behöver för säkerhets skull ha minst tre kitelinors avstånd till något hårt (ca 75m). Välj också en plats med en vindriktning som inte drar dig mot djupare vatten. Se till att det inte finns vind-hinder uppvind om dig, detta för att slippa ojämn vind som stör och kan vara farligt.

 7. Fokusera på kitekontroll

  Fokusera bara på att lära dig kontrollera draken och att kunna använda säkerhetssystemet även i vatten. Ta alltså inte med dig brädan ut i början. Istället lär du dig starta och landa säkert etc. Först när du är mästare på allt detta kan du börja fundera på nästa steg.

Öva på att hålla koll på vädret

Oavsett om du planerar att kitesurfa i havet eller på en insjö nära dig så kommer du behöva hålla koll på vädret. Det är lika bra att du börjar öva på en gång. Ändringar i väder kan göra dig riktigt utsatt.

Här finns några väderlänkar som är en bra början

Windy. Mycket bra omvärldskartor där du tydligt ser vädersystemen röra sig över tid. Hjälper inte lokalt, men du kan snart lära dig gissa hur det utvecklas nära dig

SMHI Har bra lokala prognoser. Håll extra koll på skillnaden mellan byvind och normalvind. Ju större gap ju större är risken för riktigt mycket vind.