Ta hand om linorna när du kitesurfar så fungerar din kite bättre.

Om du kvalitets-linor när du kitesurfar eller snowkitar så behöver se över minst en gång per säsong. Linorna krymper nämligen med tiden och blir inte bara för korta, utan får också mer flex. Båda dessa ändrar egenskaperna i kiten.

Det är lätt att fixa, du gör det själv på några minuter, vi visar hur i denna video:

Vad är det som händer med kitelinorna?!

Med dagens högprestanda-kiter så strävar tillverkarna efter att göra linorna så tunna och stumma som möjligt. Det gör man genom att fläta dem så flackt man kan (så att fibrerna går så rakt mot kiten som det går). Denna tillverkning har dock en baksida: Det kan skapa mellanrum mellan fibrerna när du hanterar linorna, och då blir linorna kortare.

Gäller det alla kitelinor?

Ja, alla linor påverkas. Men ju tjockare de är, ju längre tid tar det innan det behövs. Baksidan är då att det ger mer flex i linorna och draken känns svampigare än den behöver. De enda linor som inte brukar ändra längd på lång tid är de som kapslats med ett skyddshölje, men de används inte på kitebommar.

Behöver du byta linor?

När linorna börjar se för taskiga ut, eller om de är skadade så byter du dem för att fortsätta kunna kitesurfa eller snowkita säkert. Ozones linor håller riktigt hög kvalité, är färgkodade och märkta med längd på varje lina. De passar de flesta kitemärken och finns här under.