Ja, det vore bättre om vi slapp den helt, men oavsett vad du tycker om vattentemperaturen så är det vår kostym i gummi som är nyckeln till vår livsstil! Å andra sidan ser du ut som en superhjälte när du kliver upp på stranden, så det finns uppsidor också!
Men de finns inte kvar länge om du inte tar hand om dräkten. Här är våra sex måsten för ett långt liv med din våtdräkt:

Våtdräkten är din bästa vän. Sköt om den
Våtdräkten är din bästa vän på vintern, hantera den som en.

Tid som behövs: 1 timme.

Sköt om din våtdräkt så håller den längre

 1. Akta dig för vassa saker

  Kvistar, vassa stenar, fenor och dina naglar är din dräktst värsta motståndare. Håll undan naglarna när du klär dig och akta dig för brutna grenar och liknande om du springer i dräkten.

 2. Ta på den varsamt

  Ta på dig dräkten från anklarna och uppåt: Det är INTE ett par jeans, det går inte att hoppa ner i en bra våtdräkt! Använd samma teknik som att ta på sig strumpbyxor istället. Om du inte använder dem själv så fråga mamma, eller någon annan som har erfarenhet.

 3. Häng upp & låt torka

  Dräkten skall förstås torkas direkt efter du använt den. Annars surfar du nästa gång med ett helt nyfött ekostystem mot huden. Med det i tanke så torkar vi dräkterna ut och in, då blir det torrt mot huden först. När du ändå hänger upp den på en bra galge så kommer du tacka dig själv för att du sköljde den när den ändå var blöt!

 4. Ren är fräscht

  Alla dräkter mår bra av att rengöras ibland. Jämför gärna med hur ofta du tvättar din tisha… Du svettas minst lika mycket i din dräkt, att du kommer undan att tvätta den beror mest på att gummi håller inne lukten så den inte känns lika illa som i underkläderna du springer i. Våtdräktschampo förlänger livet på dräkten för dig som inte vill sporta i en lodis-kostym!

 5. Ta det lugnt

  Ha inte så brådis när du ska in och ut i vattnet! Förutom att det är ovärdigt surflivet så sliter det på dräkten.. Det kan till och med förstöra den i onödan.

 6. Planera för blåstömning

  Man gör inga ”nummer” i sin dräkt. Men om nummer ett händer utav någon anledning du aldrig kommer behöva förklara så se till att skölja genom dräkten ordentligt. Om du måste vänta på att schamponera dräkten så hjälper Listerine (ja tandsköljet) fram tills du får tid till en riktig tvätt.

Det finns mer att lära sig