Börja snökita. En guide för att lära sig Snowkite

Lär dig kitesurfa i Fjällen, Åre & Vemdalen

Det finns flera sätt att börja snökita, och det är lätt värt det. Här finns några förslag på några utav dem, och några tips för att få det att fungera på bästa sätt.


Förbered dig med en teorikurs

Om du bor i Stockholm eller Åre så kan du ta en förberedande teorikurs helt gratis. Varje torsdag kl 17:00 ger vi en bra introduktion till sporten. Du lär dig grunderna och får hjälp att förstå många nya begrepp du kommer stöta på när du börjar. Du får också lära dig vad som är viktigt för att säkert utöva sporten. Efteråt är det lättare att ta nästa steg.

Det är lättare att börja snowkita/snökita än det ser ut. Det är fantastiskt roligt och i vårt vintriga land blir isar, fält och fjälltoppar lätt-tillgängiga lekplatser.

Alla kan lära sig, även barn och ungdom. Och det är en säker sport numera; dagens utrustning är lätt att förutse och säkerhetssystemen är välutvecklade.

Såklart bör man ha viss känsla för säkerheten. Det är viktigt att veta i vilka vindar man ger sig ut och vart det passar till exempel. Därför rekommenderar vi att man tar en grundkurs även om det går att lära sig själv också.

Lär dig snowkite. Snökitekurs och kiter

Var smart, gå en kurs!

Vi rekommenderar gärna att man tar några lektioner för att börja. Du lär dig snabbt och säkert och du har fortare roligt när du gör rätt från början. Vi erbjuder en-dags och två-dagskurser (weekend), samt weekendresor till Vemdalen. Alla kurser hålls i lektioner och som vi flyttar om vädret inte tillåter säker eller bra kurs. All kiteutrustning tillhandahålls!

Stockholm - Åre - Vemdalen

Snowkitekurs - dagskurs

Snowkitekurs - dagskurs

2 700,00 kr - 2 lektioner

 • Val av plats
 • Kryssa
 • Bli självständig

Kursplan dagskurs

Du blir självgående för fortsatt träning. Grundläggande säkerhetstänk och rutiner, vi lär oss styra draken samt ta hand om utrustningen. Val av plats,

Kursen ger effektiv utbildningstid 2h 20min i grupp om max två elever. Du har samma samma instruktör hela din lektion.

LESSON BULLETS!!!!
Snowkitekurs - tvådagars

Snowkitekurs - tvådagars

3 700,00 kr - 3 lektioner

 • Självständig åkning
 • Slipa på teknik
 • Använd flera typer utav utrustning

Kursplan dagskurs

Du blir självständig och får flera timmar egen åkning. Beroende på din utveckling och vart vi håller kursen så avslutar vi med att slipa på teknik, att lära sig annan typ av utrustning eller så tar vi en utflykt tillsammans.

Kursen ger effektiv utbildningstid 7h i grupp om max två elever. Du har samma samma instruktör i respektive lektion.

LESSON BULLETS!!!!
Snowkitekurs - halvdag

Snowkitekurs - halvdag

1 500,00 kr - 1 lektion

 • Avancerad introduktion
 • Börjar flyga drake
 • Teori, säkerhet & utrustning

Kursplan halvdagskurs

Här kommer du igång: Grundläggande säkerhetstänk och rutiner, vi lär oss styra draken samt ta hand om utrustningen. Vi glider våra första meter.

Kursen ger effektiv utbildningstid 2h 20min i grupp om max två elever. Du har samma samma instruktör hela din lektion.

LESSON BULLETS!!!!

Köp prylar

Förutom din alpina utrustning (gärna skidor när du börjar) så behöver du investera i fyra delar som normalt säljs separat:

 • En kite: Välj en storlek som passar för din vanligaste vind och din vikt
 • En bom som du styr draken med
 • En Bekväm sele, gärna med snabblås så den går att få av fort
 • En leash, säkerhetslina som du kopplar mellan bom och sele.

Ozone Pure V1: köp en riktig nybörjardrake

Nybörjarkite för dig som lär dig
Ozone erbjuder en nybörjardrake som passar den som vill lära sig själv. Den kommer komplett med bom och korta linor som du använder i början, samt linförlängning (extensions) när du fått ordning och vill använda draken mer effektivt. Den är designad för att inte överraska och att mjukt leverera kraften, så du så mycket som möjligt slipper överraskningar. Den kostar bara 7200kr för 6 och 8m modellen vilket är den perfekta storleken att börja med för dig som väger 65-70kg samt 70-90kg
OZONE PURE V1 - 7199kr  

Lära sig utan hjälp: inte bästa lösningen!

Vi rekommenderar att alla börjar med en kurs; denna sport har en del risker, och utan träning kommer du inte instinktivt att ta rätt beslut när något händer. En bra skola koncentrerar sig på säkerhetsfärdigheter redan från början så bara en kort lektion hjälper otroligt när du börjar!

Är du riktigt envis och ska lära dig själv ändå? Nedan tips fungerar riktigt bra för dig som vill trots våra rekommendationer också. Förhoppningsvis hjälper de dig att komma igång relativt säkert:

Och börja med rätt prylar! Dagens foil-kiter turåkning eller nybörjardraken ovan är otroligt förlåtande och lätta att förutsäga. Du hittar dem och alla tillbehör du behöver på denna sida. Glöm inte hjälm och nödvändig säkerhetsutrustning för is eller fjäll beroende på vart du kör!

Förbered dig och börja med rätt övningar

Här finns några tips på hur du lär dig utan hjälp på säkrast möjliga sätt.

Börja med att se några bra filmer på Youtube: Allt blir lättare med förberedelser och du lär dig snabbare att monterat sakerna på rätt sätt. De ger också en inblick i vad du försöker lära dig. Det är bara fyra filmer. De tar dig en bit på vägen på bara 15 minuter ungefär.

Förberedelser

Starta & landa

Börja åka

Avsluta & packa ihop


När du börjar öva själv så får du gärna ta med dig detta för att minska risken att du gör dig illa eller blir rädd

 • Vänta in rätt väder: Gå ut första gången när det knappt blåser, och våga dig ut i mer och mer vind allt eftersom du lär dig din drake och hur allt fungerar.
 • Din första övning: Testa säkerhetssystemet, lös ut det, red ut draken, starta igen, och repetera övningen några gånger.
 • Parkera med draken i kl 12: Bli kung på att alltid få tillbaka kiten till kl12 (rakt ovanför dig) och på att hålla den där kontrollerat.

Produkter med tickets kan betala hela eller delar utav din kurs eller resa.
Patriotiskt? Vi rabatterar moms-skillnaden mot EU så att skatten stannar i Sverige!